2015

Achterbroek- Geraardsbergen 105km

Eindelijk! De eerste woensdag van juli!

Een 100km naar 'de Muur'. 104 km aanloop en dan spurten!

Hotel Grupello

Op woensdag 1 juli vertrekken we vanuit Achterbroek richting Oost-Vlaanderen. Ditmaal geen groot voetbaltornooi op de achtergrond, dus alleen koers, koers en nog eens koers... De gesprekken vooraan: "Wie zou eerst zijn op de Muur?". De gesprekken achteraan: "Kan je daar langs rijden of moet je erover?" Overnachten doen we in hotel Grupello.

De volledige etappe kan je op de kaart hiernaast volgen.


Door op de kaart te klikken, wordt deze vergroot.

(bron: BaseCamp)

Geraardsbergen- Fleurus 78km

Een terrasje in Bruhhe die scone? Vanuit Brugge is het nog meer dan 60km naar Poperinge!

Guesthouse Les Tilleuls

Fleurus? Op het eerste zicht weing te zien, maar dat was Zuidschoten ook... De guesthouse Les Tilleuls ligt op een 6-tal kilometer van de luchthaven van Charleroi. De B&B telt 5 kamers en wordt dus bijgevolg volledig verhuurd aan de vzw VZW.

De volledige etappe kan je op de kaart hiernaast volgen.


Door op de kaart te klikken, wordt deze vergroot.

(bron: BaseCamp)

Fleurus- Sint-Truiden 72km

Stilaan laten we het glooiende parcours achter ons en met een beetje wishful thinking staan we binnen 2u aan de drukke steenweg voor ons hotel.

Hotel Belrom, Sint-Truiden

Overnachten doen we vandaag in Hotel Belrom. Het hotel bevindt zich op de drukke Luikersteenweg op zo'n 2km van het centrum van Sint-Truiden. Handig om weten: 'het hotel biedt naast een kledingkast op de kamer, ook een berging voor ski-uitrusting.' Cool!

Giesbaargen

Graaf Boudewijn VI koopt in 1068 van Gerard, heer van Hunnegem, een vrijgoed dat strategisch is gelegen aan de Dender en aan een heuvel. Hij bouwt een versterkte burcht aan de voet van de Oudenberg. Geraardsbergen is geboren!

Bekendste inwoner is Manneken Pis die dateert uit 1459 en daarmee ook 160 jaar ouder is dan zijn meer bekende broer uit Brussel. Ook Rudy Pevenage, wielervader van Jan Ullrich is hier geboren.

De mattentaart is Giesbaargs trots en door de EU beschermd. Met mat bedoelt men geronnen of gestremde melk.

De wielerpater

Aan de voet van de Muur woont pater François Mbiyangandu Tshibila. Hij behoort tot de orde der Jozefieten. Dagelijks beklimt hij te voet de Muur en doet hij in de kapel de ochtendmis om 7u.

's Avonds na zonsondergang sluit hij de kapel af.

Manger

Eens over de taalgrens zijn we een stap dichter bij de échte Franse keuken. Nu staat Fleurus niet bekend om z'n gastronomische karakter, maar we sommen toch even mogelijke toppers op:...

Restaurant le Saint Clou in de oude abdij van Soleilmont.

La Gougouline. 'Un grand festin pour un petit prix'.

Ristorante Primavera. 'Une carte pleine de surprises et de découvertes.'

Of gewoon thuis in Guesthouse Les Tilleuls, doch verschillende sites geven aan dat het gesloten is sinds 2013.

Villers-la-ville

Onder het mom van 'het moet niet altijd bier zijn', maken we misschien wel een cultureel zijsprongetje en bezoeken we de ruïnes van de voormalige cisterciënzerabdij uit 1146.

Kanttekening bij de uitstap en dan met name voor de 'rekkers' uit het peloton: de beloofde 78km worden er dan 85km op een glooiend parcours.

De volledige etappe kan je op de kaart hiernaast volgen.


Door op de kaart te klikken, wordt deze vergroot.

(bron: BaseCamp)

Sint-Truiden- Mechelen 69km

De laatste etappe, op stap in Mechelen! Wie valt af, wie komt nog even langs op zaterdagavond?

De 3 Paardekens, Mechelen

Voor wie alle etappes rijdt, zal de totaalteller op 335km staan nadat we woensdag in Achterbroek zijn vertrokken. Mechelen is de 5e grootste stad van Vlaanderen, maar heeft na Brugge het hoogst aantal beschermde gebouwen, waaronder vier UNESCO-vermeldingen. Overnachten doen we in de 3 Paardekens,

De volledige etappe kan je op de kaart hiernaast volgen.


Door op de kaart te klikken, wordt deze vergroot.

(bron: BaseCamp)

Chaussée d'amour

De roemruchte Luiker-steenweg in Sint-Truiden krijgt een TV-serie. Productiehuis deMENSEN gaat na 'Spitsbroers' voor VTM een tweede serie maken, namelijk 'Chaussée d'amour' en dit voor Telenet. Verwacht wordt dat deze serie in 2016 op de buis komt. Acteurs en actrices Frank Focketyn, Josse De Pauw, Reinhilde Decleir, Geert Van Rampelberg, Evelien Bosmans,... tekenen alvast present.

Wielerinwoners

Rudy Pevenage uit Geraards-bergen hadden we reeds vermeld.

Welke lokale sporthelden kunnen we nog herkennen? Tim Wellens is in Sint-Truiden geboren net zoals de minder bekende Johan Coenen,  Antoon Dignef en Tomothy Stevens. Fleurus kent weinig wielergoden, maar Mechelen doet met Gerard Bosch Van Drakestein (1887-1972) en Jean Callaerts (1932) al niet veel beter.