2016

Achterbroek- Tienen 101km

Eindelijk! De eerste woensdag van juli!

Een 100 zowat vlakke kilometers naar de eerste halve finale van het EK2016

Alpha Hotel Tienen

Op woensdag 6 juli vertrekken we richting Tienen, bekend van de Tiense suiker. We zullen de pintjes moeten doseren in aantal en tijd om tijdig aan te komen in Tienen voor  de eerste 1/2 finale van het EK, Wales tegen Portugal. Grote schermen zijn voorzien in de Spiegelstraat, de Veemarkt en de Grote Markt, maar zillen ze er nog staan? We overnachten in het Alpha Hotel.

De volledige etappe kan je op de kaart hiernaast volgen.


Door op de kaart te klikken, wordt deze vergroot.

(bron: Routeyou.com)

Tienen- Lommel 60.5km

Waar kijken we vanavond de tweede 1/2 finale? Wie wordt de tegenstander van Wales aanstaande zondag? Duitsland of Frankrijk?

Vakantiepark Blauwe Meer

Lommel? Een 60-tal km op de teller om opnieuw voetbal te kijken in Lommel? Bar Paris zendt de wedstrijd uit op een scherm van 25m Eventueel kunnen we ons ook laten verwennen als VIP voor 75€ all-in BBQ, maar dat in een koerspakske? Vraag is natuurlijk of  na de uitschakeling van België de festiviteiten nog zullen plaatsvinden.

De volledige etappe kan je op de kaart hiernaast volgen.


Door op de kaart te klikken, wordt deze vergroot.

(bron: Routeyou.com)

Lommel- Groot-Gelmen 64.4km

Vandaag terug zuidwaarts. Het wordt vrijdag: 'Tijd voor een gastronomisch weekend!'.

Tienen Tirlemont

Iedereen kent ze, de 'Tiense suiker'. Reeds in 1575 ontdekt wetenschapper Olivier de Serres dat suikerbieten sap bevat dat op suikersiroop lijkt. Het wordt pas in de 19e eeuw belangrijk voor België wanneer Napoleon een continentale blokkade instelt tegen de Britten die vanaf de 14e eeuw reeds rietsuiker uitvoerden. (Eerst via de haven van Brugge en later via Antwerpen.) In 1836 wordt de bekende Tiense raffinaderij opgericht en zo zijn er op dat moment 36 in gans België. Tegen 1843 produceren zij samen zomaar liefst 3 miljoen kilogram suiker. Vandaag maakt Tienen deel uit van de groep 'Südzucker'.

Luc Haekens

Wie kent hem niet? Dé Luc van de Ideale Wereld,

In de Ideale Wereld, een programma op VT4 speelt hij vaak zichzelf als reporter en neemt dan een loopje met de Tiense bevolking.

Enkele voorbeelden kan je hier zien. Hillarisch 'Is de aarde rond of plat?'

Vakantiepark Blauwe Meer

We verwachten van deze editie niet de mooiste te zijn qua weer, maar je weet maar nooit. In het onwaarschijnlijke geval dat het strandweer is, kunnen we rustig verpozen in het vakantiepark Blauwe Meer, tevens onze slaapplaats voor vannacht. Als alles goed is, heeft Johan voor ons Summerbay cottages gehuurd. Deze zijn tegen het meer gelegen, hebben een oppervlakte van 30m en bieden plaats aan 6 personen.

Château de la Motte

Het is niet de eerste keer dat we in een kasteel overnachten. We zijn wel wat gewoon, maar toch... Het is de eerste keer dat het niet het etiket van jeugdherberg heeft opgeplakt gekregen. Kunnen we het proper houden Kris?

De volledige etappe kan je op de kaart hiernaast volgen.


Door op de kaart te klikken, wordt deze vergroot.

(bron: Routeyou.com)

Groot-Gelmen- Antwerpen 106km

De laatste etappe, op stap in Antwerpen! Wie valt af, wie komt nog even langs op zaterdagavond?

Jeugdherberg Antwerpen

Voor wie alle etappes rijdt, zal de totaalteller op 335km staan nadat we woensdag in Achterbroek zijn vertrokken. Antwerpen voelt altijd een beetje als thuiskomen. Het fietsen mag dan stilaan weer wat trager gaan, het spreken des te sneller. Jammer dat we de fietsvakantie morgen niet kunnen afsluiten op het marktplein van Kalmthout. Bedankt Marc!.

De volledige etappe kan je op de kaart hiernaast volgen.


Door op de kaart te klikken, wordt deze vergroot.

(bron: Routeyou.com)

Château de la Motte

Overnachten in ware kasteelstijl. Op vrijdagavond logeren we in het vakantielogies 'de Kleine Motte' wat deel uitmaakt van het grote Château, 19e eeuws en eclectisch kasteel.. Heel vaak worden er hier trouwpartijen gehouden in dit omgracht complex.. Toch de Koen en de Johannes laten overkomen om 'party te crashen' of hebben we aan de Joris genoeg?

Bloessem-BBQ

Ons gastronomisch week-end starten we in de Zwaan. Het pand is een gewezen herberg. Het werd vooral benut door reizigers in de tijd vóór de aanleg van de Luikersteenweg, welke plaats vond van 1715-1740. Tot 1972 was het een herberg. In 2008 werd het gerestaureerd en heropend als café en brasserie. Hier hebben we in de tuin 4u lang een eigen chalet en buitengrill ter onze beschikking. De bloesem-BBQ!

Wielerweetjes

Tienen was in 2013 de startplaats voor de7e etappe van de Benelux tour, gewonnen door Zdenek Stybar. Vaak werd er in Tienen ook een criterium gereden. Bekendste winnaars: Capiot, Peeters, Vanderaerden, Kelly, Pl.anckaert, Van Impe, Merckx,.. Rik Verbrugghe werd in Tienen geboren.

Lommel?

Greg Van Avermaet won er het natourcriterium in 2015. In hetzelfde Lommel werd in 1981 Johan Van-summeren geboren. Nog maar vorige week kondigde Summie z'n afscheid aan. Zijn grootste overwinning-en zijn Parijs-Roubaix en Jasmine Vangrieken, de huidig schepen van sport.